KBT står för Kognitiv Beteende Terapi och är en samtalsterapi. KBT har sin grund i forskning och teoribildning inom inlärningsteori och kognitionspsykologi. KBT utgår från att beteenden styrs av dess konsekvenser. Kort kan man säga att beteenden upprepas om det har positiva följder alternativt om man slipper något obehagligt.
Tolkningen av det som en person upplever har också stor betydelse och behöver tas hänsyn till. Tillsammans med inlärning- och kognitionsteorin är själva förhållningssättet viktigt. Med hjälp att förhålla sig på ett annorlunda sätt till det som händer i livet kan göra den förändring som behövs möjlig.
En behandling kan ske individuellt, i par, i familj eller i grupp. Vanligtvis är behandlingen relativt kort. Det kan räcka mellan 5 uppemot 20 sessioner för att uppnå positiva resultat. Längden på behandlingen beror bl a på vilket problemområde man jobbar med, där vissa områden kräver mer tid, andra mindre.
Hur går det till?
En behandling börjar alltid med 2 – 3 samtal för att du ska kunna berätta vad du behöver hjälp med och för att terapeuten ska kunna bilda sig en uppfattning om och hur denne tror att han/hon kan hjälpa dig. Det är också viktigt att du får känna efter ifall terapeuten är rätt person för dig och ifall att du vill fortsätta träffa denna. Under dessa samtal får du också veta mer om vad kognitiv beteendeterapi går ut på och hur man brukar arbeta tillsammans för att gå vidare.
Om du lider av psykoser hänvisar vi dig till psykiatrin där du har ett bredare stöd med hjälp av ett helt team av bl a läkare, sköterskor och behandlare. Vi arbetar med många olika problem de vanligaste kan du läsa mer om genom att klicka på länken problemområden. Du kanske också vill veta hur behandlingsfasen i KBT ser ut? Då kan du läsa mer om du klickar på länken behandlingsfas KBT